Staklenik Botaničke bašte “Jevremovac”

Conservatorium “Jevremovac”
Greenhouse of the Botanical Garden “Jevremovac”
Staklenik botaničke bašte “Jevremovac” podignut je 1892. godine i kao i prostor na kome je Bašta formirana, predstavlja poklon kralja Milana Obrenovića. Proizvela ga je radionica “Mozentin” iz Drezdena, u to vreme poznata po proizvodnji izuzetnih staklenih bašti.
Staklenik Botaničke bašte “Jevremovac”

Staklenik dužine 60 metara zauzima površinu od 560 m2, a sastoji se od centralnog paviljona sa visokom kupolom, kao i dva bočna krila sa zidanim aneksima. Secesijski dekorativni elementi posebno su uočljivi u centralnom paviljonu.

Konstrukcija staklenika omogućava obezbeđivanje različitih klimatskih uslova u tri celine, te su u njemu izdvojene zone za biljke iz tropskih kišnih šuma, biljke iz tropa i suptropa kojima je za optimalan razvoj neophodna nešto veća visina krovne konstrukcije u centralnoj kupoli, kao i deo sa biljkama pustinja, polupustinja i mediteranskih vrstama.

Kolekcija u stakleniku se kontinuirano obogaćuje, a trenutno broji preko 1000 različitih biljnih vrsta, varijeteta i formi.

Nakon brojnih oštećenja staklenika tokom ratova i samo delimičnih rekonstrukcija u svojoj dugoj istoriji, staklenik je u celosti obnovljen 2014. godine sredstvima iz EU HETIP projekta za unapređenje infrastrukture visokoškolskih ustanova u Srbiji. U celosti je sačuvan originalni izgled konstrukcije sa svim ornamentima, a instalirani su savremeni sistemi koji omogućavaju regulaciju klimatskih uslova i zalivanje biljaka. Time je značajno unapređena mogućnost za gajenje egzotičnih vrsta koje zahtevaju specifične uslove za rast i razvoj.

The greenhouse of the Botanical Garden “Jevremovac” was built in 1892 and the construction was produced by the workshop “Mozentin” from Dresden. The 60-metre long greenhouse covers an area of 560 m2 and consists of a central pavilion with a high dome and two side wings with masonry extensions. The collection in the greenhouse is constantly being expanded and currently includes over 1000 different plant species, varieties and forms. After numerous damages to the greenhouse during the wars and only partial reconstructions in its long history, the greenhouse was completely renovated in 2014.