Ginko

Ginkgo biloba L.
Ginkgo; Maidenhair tree.
Listopadno drvo iz familije Ginkgoaceae, sa područja Kine. Kao cenjena dekorativna vrsta je gajen širom sveta u drvoredima, parkovima i baštama, a od davnina su stabla ginka sađena u dvorištima hramova u Kini i Japanu. U urbanim uslovima izuzetno dobro podnosi aerozagađenje, a otporna je i na veliki broj izazivača različitih biljnih bolesti.
Listovi ginka

Ginko se smatra dugovečnom biljnom vrstom, sa jedinkama starosti i preko 1000 godina. Stablo može dostići visinu do 30 metara, prečnika i do 2,5m. Kora je sivkaste boje, a drvo je meko i može se koristiti za izradu nameštaja. Listovi su karakterističnog lepezastog oblika, a većina listova je centralnom brazdom podeljena na dva režnja. Listove karakteriše dihotoma nervatura. Tokom godine su svetlo zelene boje, dok u jesen poprimaju zlatno žutu boju i relativno dugo se zadržavaju na stablu do trenutka kada gotovo istovremeno opadaju u vrlo kratkom periodu. Ovaj fenomen se često naziva i “zlatna kiša”. Spoljašnji omotač semena koja se formiraju na ženskim stablima je sočan i vrlo neprijatnog mirisa sličnog užeglom puteru. U centralnom delu semena se nalazi “koštica” čija je srž jestiva nakon termičke obrade, a od nje se pripremaju specijaliteti koji se služe u posebnim prilikama.

Vrsta je vekovima korišćena u tradicionalnoj kineskoj medicini, a u prethodnim decenijama su ekstrakti listova ginka postali popularni zbog navodnih efekata na poboljšanje periferne cirkulacije i poboljšanje memorije, što nije potvrđeno odgovarajućim studijama. Registrovani su brojni neželjeni efekti primene ekstrakata listova ginka, koji uključuju i povećane rizike od krvarenja, te njihova primena nije preporučljiva bez konsultacije sa lekarom. Pokazano je da ekstrakt listova ginka može imati pozitivan efekat kod pacijenata sa blažim oblicima demencije, što se i dalje istražuje.

Vrsta se smatra živim fosilom, sa fosilnim nalazima koje je moguće dovesti u vezu sa modernim ginkom još iz perioda perma, pre više od 290 miliona godina.

Deciduous tree of the Ginkgoaceae family, originating from China. It is cultivated throughout the world in avenues, parks and gardens as an ornamental tree. In China and Japan, ginkgo trees have been planted in temple courtyards since ancient times. It tolerates urban air pollution very well and is resistant various plant pathogens. Ginkgo is considered a long-lived plant species, with individuals that are over 1000 years old. The species has been used for centuries in traditional Chinese medicine, and in recent decades, extracts of ginkgo leaves have become popular for their purported effects on improving peripheral circulation and memory, although this has not been confirmed by relevant studies.