Oaza za oprašivače

Hotel za pčele i medonosni vrt u kome se biljke smenjuju u cvetanju i hrane oprašivače tokom cele godine!

U urbanim sredinama nesvesno uklanjamo materijale neophodne za gnežđenje i prezimljavanje naših malih ali važnih saveznika – insekata oprašivača. Takođe, preterano često kosimo zelene površine i na taj način uklanjamo i hranu koja im je potrebna. Zbog toga smo u Botaničkoj bašti “Jevremovac” kreirali oazu za oprašivače koja im pruža bezbedan dom sa puno različitih biljaka, obezbeđujući im raznovrsnu ishranu tokom cele godine. 

Na ovom jedinstvenom mestu, posetioci mogu da se edukuju o tome kako da urbane sredine pretvore u oaze za oprašivače: koje medonosne biljke treba saditi, kako izgleda hotel-gnezdilište za solitarne pčele, i koje su to vrste koje će ovde pronaći svoj dom.

Edukativne table

Kroz zanimljive edukativne table možete da se upoznate sa životnim ciklusom različitih insekata oprašivača, njihovim karakteristikama i faktorima koji ih ugrožavaju. Table pružaju informacije i o konkretnim koracima koje možete preduzeti kako bi pružili podršku i pomogli oprašivačima u svom okruženju.

Edukativne table kreirane su od strane stručnjaka za oprašivače iz Smithsonian Gardens. 

U oazi za oprašivače Botaničke bašte u Beogradu one su prilagođene specifičnostima i potrebama našeg regiona.

Hotel za solitarne pčele

Pripremili smo specijalni hotel za solitarne pčele gde ćete moći izbliza da posmatrate ove fascinantne insekte.

U javnosti postoji velika zabuna u vezi sa pčelama. Većina ljudi misli da postoji samo jedna vrsta pčela – medonosna pčela. Međutim, u svetu postoji preko 20.000 različitih vrsta, a samo u Srbiji ih ima oko 850. Većina vrsta pčela živi potpuno drugačije nego medonosna pčela – ne formiraju velike zajednice, ne udružuju se i ne dele poslove kao što to čine socijalni insekti. Umesto toga, žive samostalno, tj. solitarno, pri čemu svaka ženka formira svoje pojedinačno malo gnezdo. Iako ove pčele ne proizvode med, njihova uloga u prirodi je nezamenjiva. One predstavljaju ključnu kariku u opstanku ekosistema, jer oprašuju biljke koje čine osnovu našeg okruženja. 

Šupljine unutar hotela čine idealno mesto gde solitarne pčele mogu da polože svoja jaja, osiguravajući njihovim potomcima utočište tokom zimskih meseci.

A najzanimljiviji deo? Solitarne pčele koje ovde prave svoja gnezda nemaju instinkt za odbranu, što znači da možete bezbrižno da ih posmatrate iz neposredne blizine – apsolutno bez rizika! Pozivamo vas da se divite čudima prirode i istražite životni ciklus nekih od njenih najvrednijih članova u našem hotelu za pčele.

Medonosne biljke

Ali to nije sve! Osim što ćete učiti o svetu pčela i drugih oprašivača, želimo da vas podstaknemo da preduzmete korake u zaštiti biološke raznovrsnosti. U našoj oazi možete pronaći inspiraciju i saznati više o medonosnim biljkama koje uspevaju u našim klimatskim uslovima. Otkrijte kako vaša bašta ili balkon mogu postati mali raj za oprašivače uz prave biljne vrste.

Brojne dekorativne, ali istovremeno i aromatične, začinske biljke su istovremeno medonosne. U našoj oazi za oprašivače možete videti različite vrste i/ili varijetete nane, bosiljka, žalfija, origana, kao i matičnjak, majčinu dušicu, ruzmarin i mnoge druge koji će vas sigurno privući svojim mirisom, ali i zujanjem oprašivača koji ih posećuju. Vrsta u našem mednom vrtu je mnogo više, a pozivamo vas i da ga samostalno istražite i dobijete ideje za kreiranje sopstvene oaze za oprašivače u svom dvorištu ili na terasi.


Grupne posete oazi za oprašivače

Za sve one koji žele dublje da se upuste u svet oprašivača i detaljnije istraže ovaj jedinstveni kutak, postoji mogućnost organizovanja grupnih poseta uz stručno vođenje. Ako planirate posetu, neophodno je da je unapred najavite putem e-maila na adresu: garden@bio.bg.ac.rs. Stručna vođenja kroz oazu za oprašivače je moguće zakazati u periodu od aprila do sredine oktobra, a prilagođene su za sve uzraste. Za samostalne obilaske je ovaj deo Bašte otvoren cele godine.

Kreiranje oaze za oprašivače je finansijski omogućila Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.