Staklenik

U severoistočnom delu Botaničke bašte nalazi se Staklena bašta. Izgrađena je 1892. godine kao poklon Kralja Milana i uz pomoć tadašnjeg Ministarstva prosvetnih i crkvenih dela. Izgradila ju je drezdenska firma Mozentin koja je nadaleko poznata po izuzetno lepim projektima staklenih bašti po celoj Evropi.

Staklenik je izgrađen u viktorijanskom stilu, sa centralnom kupolom i dva krila. Pokriva oko 550 m2 površine i pod svojim svodom čuva oko 1000 različitih tropskih, subtropskih i mediteranskih vrsta biljaka, grupisanih geografski i ekološki. U južnom krilu i pod centralnom kupolom raste raskošan i bujan, biljni svet tropskih kišnih šuma. Bogata kolekcija sukulentnih biljaka, svet pustinja, peska, kamena i sunca, neizmerne lepote i čudesnih metamorfoza raste u severnom krilu staklene bašte. Postala je deo kulturne baštine Beograda i nakon jednog veka propadanja temeljno je rekonstruisana 2014. godine.

Pročitajte:

Smernice za dekoraciju četinara 2022.

Novogodišnju humanitarnu baštu organizuje Botanička bašta „Jevremovac“ Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu u saradnji sa Srpskim filantropskim forumom i Koalicijom za dobročinstvo.

Poseđena bukva, drvo godine u Nemačkoj

Nj.E. Anke Konrad, ambasadorka Nemačke i prof. dr. Gordana Subakov Simić, upravnica Botaničke bašte “Jevremovac” danas su u Botaničkoj bašti posadile stablo bukve povodom obeležavanja Dana ujedinjenja Nemačke.