Obalska sekvoja

Sequoia sempervirens (D.Don) Endl.
Coast redwood.
Trenutno najviše stablo na planeti je jedno stablo obalske sekvoje visine 115,6 m, a individue ove vrste mogu živeti i preko 2000 godina. Visinu ovih stabala možemo uporediti sa soliterom od 30 spratova, a njihov prsni prečnik može biti i blizu 9 m. Do postizanja reproduktivne zrelosti im može biti potrebno i preko 500 god. Vrsta je endemična za obalski pojas od Oregona do centralne Kalifornije i raste na visinama do 1000 m. Jedina je trenutno živeća vrsta iz roda Sequoia.
Grana obalske sekvoje sa šišarkama

Kora obalske sekvoje je crvenkasto smeđe boje i izuzetno je otporna na vatru, a kod odraslih stabala može biti debljine i preko 30 cm. Zahvaljujući svom hemijskom sastavu, kora sekvoje efikasno štiti biljku od štete koju mogu prouzrokovati insekti, ali i od infekcija različitim mikroorganizmima. Pored kore, zaštiti biljke doprinosi i hemijski sastav drveta, kao i listova obalske sekvoje. Listovi su igličasti, dugi 15-25 mm i tamnozelene boje. Šišarka je jajasta, veličine od 15 do 30 mm.

Drvo sekvoje je izuzetno cenjeno i koristi se kao građevinski material i u proizvodnji nameštaja, a širom Kalifornije je decenijama korišćeno za izradu železničkih pragova zbog izuzetne otpornosti na propadanje.

Autohtoni stanovnici Kalifornije, pre dolaska Evropljana, nisu sekli džinovska stabla obalskih sekvoja, već su od palih stabala pravili daske za kuće i izdubljivali su debla za pravljenje kanua. Zlatna groznica u Kaliforniji, sredinom 19. veka dovela je do intenzivne seče džinovskih stabala sekvoja. Procenjuje se da površine na kojima se danas nalaze šume sa starim primercima obalske sekvoje, kao rezulat toga, predstavljaju samo 5% od njihovog nekadašnjeg rasprostranjenja.

Currently, the tallest tree on earth is a Coast redwood with a height of 115.6 m, and individuals of this species can live over 2000 years. The height of these trees can be compared to a 30-story solitaire, and their diameter can be nearly 9 m. The species is endemic to the coastal belt from Oregon to central California, growing at elevations up to 1000 m. It is the only currently living species of the genus Sequoia.