Универзитет у Београду - Биолошки факултет
Институт за ботанику и Ботаничка башта „Јевремовац“

Библиотека

Библиотека Института за ботанику и ботаничке баште Јевремовац једна је од најстаријих и најбогатијих ботаничких библиотека у региону југоисточне Европе. Формирање библиотеке започето је далеке 1853. на Лицеју београдском, Лицеум Књажества сербског, при кабинету за јестаствену историју, где је Јосип Панчић предавао и сакупљао литературу за потребе својих истраживања као и за потребе наставе.

Библиотечки фондови садржи преко 7000 књига, скоро 300 научних и стручних часописа и преко 6000 сепарата из области ботанике.

У фонду периодике налазе се водећи светски ботанички часописи, набављани у континуитету дуги низ година, као што су референтни немачки часопис „Flora“ из Регензбурга, који се налази у фонду Библиотеке од првог броја из 1818. године. Такође, целокупан опус најстаријег француског ботаничког часописа “Annales des Sciences Naturelles ”набављан је од свог оснивања 1824. године, као и многи други значајни научни часописи.

Поред изузетно вредне збирке научне периодике, у Библиотеци се налази и вредан књижни фонд. Међу књигама које чувају сабрана знања свога времена има правих блага, ексклузивних, раритетних и антикних издања музејске вредности. Најстарије књиге сежу у XVI и XVII столеће.

Чувено енциклопедијско дело античког света, “Plinii Secundi Naturalis historiae”, “Историја света Плинија Млађег”, из I столећа, налази се у нашој библиотеци у старофранцуском преводу “L'Histoire du Monde de Pline Second”, објављеном 1562. године у Лиону. Луксузно је опремљен, у кожном повезу са златотисканим насловом и орнаментима.

Историја ретких биљака “Clusii Rariorum Plantarum Historia”, чувеног холандског хуманисте и лекара, једног од водећих ботаничара XV столећа, Kаролуса Kлусиуса, објављена у Антверпену 1601. године, такође се налази у фонду Библиотеке.

Ту је и књига сабраних предавања о лековитим тварима и биљкама, „Petri Andreae Matthioli Senensis medici comentarii in VI libros Pedacii Anazarbei Dioscoridis De Materia Medica“,, у шест књига, италијанског лекара из Сиене, Пиетра Андрее Матиолија, објављена 1598. године. У основи је то сажет превод капиталног дела “De Materia Medica” старогрчког лекара Аназарбуса Диоскоридеса, допуњен примедбама Матиолија и његовим личним сазнањима.

Из XVIII столећа долази чувена Паласова Флора Россица, О биљкама Руског царства Европе и Азије, у два тома, посвећена пресветој царици руској Катарини II Великој, штампана 1784. и 1788. године у Петрограду, са прелепим илустрацијама биљака које у основи представљају ручно бојене литографије.

Једно од највреднијих издања је свакако књига “Ретке биљке Мађарске”Ретке биљке Мађарске, Валдштајна и Китаибела, “Plantae Rariores Hungariae”, у три тома, фолио формата, луксузно опремљена, у кожном повезу са златотиском. Изузетне илустрације биљака, ручно бојене литографије, представљају мала ремек дела. Књига је штампана у Бечу 1802. године.

Крунски драгуљ библиотеке је “Flora Graeca Sibthorpiana”, величанствена едиција у 10 томова о самониклим биљкама Грчке, Мале Азије и Леванта, животно дело Џона Сибторпа. То је луксузно и раритетно издање са скоро 1000 илустрација биљака у природној величини, које су у основи литографије ручно бојене техником акварела, а на основу оригиналних цртежа чувеног ботаничког сликара Фердинанда Бауера.