Novogodišnja humanitarna bašta u Botaničkoj bašti “Jevremovac”

Danas je u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ svečano obeleženo otvaranje još jedne Novogodišnje humanitarne bašte i proglašenje najlepše okićenog četinara.

Novogodišnja humanitarna bašta, koja podrazumeva zakup i kreativno ukrašavanje stabala od strane kompanija i donatora, ove godine je organizovana treći put u jedinstvenom ambijentu Botaničke bašte “Jevremovac“ u organizaciji Botaničke bašte “Jevremovac” Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Srpskog filantropskog foruma i Fondacije Ana i Vlade Divac.

Šest donatora – Imlek, McDonald’s, Mobi banka, OTP banka, Privredna komora Srbije i Xiaomi, je ukrasilo stabla koja će do sredine januara krasiti prostor Botaničke bašte „Jevremovac“, dok je Erste banka, kao prošlogodišnji pobednik Novogodišnje humanitarne bašte umesto kićenja stabla, pružila podršku promociji akcije organizacijom bazara ženskog preduzetništva u Botaničkoj bašti “Jevremovac” prošle subote i takođe novčanom donacijom.

Obnavljanjem biljnog fonda održavamo Baštu u najboljem sjaju, čuvamo diverzitet biljaka Srbije i obrazujemo sve kategorije našeg društva od najmlađih do najstarijih, a osobe sa posebnim potrebama, deca iz svratišta i deca bez roditeljskog staranja su uvek naši dragi gosti – izjavila je upravnica Instituta za botaniku i Botaničke bašte „Jevremovac“ prof. dr Gordana Subakov Simić.

Na današnjoj svečanosti, uz prigodan muzički program hora Osnovne muzičke škole „Nevena Popović“ iz Grocke, proglašeno je najlepše okićeno stablo, koje je okitila kompanija McDonald’s. Najlepše okićeno stablo odabrano je glasovima građana koji su imali priliku da glasaju u Botaničkoj bašti ili putem društvenih mreža i glasovima stručnog žirija koji su činili: glumica Vesna Trivalić, prof. Ana Nikezić sa Arhitektonskog fakulteta, prof. Tijana Cvetić Antić, prodekanka Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Jelena Bratić iz Srpskog filantropskog foruma i Željko Mitkovski iz Fondacije Ana i Vlade Divac.

Ova naša svečana i praznična akcija nam pruža priliku da se podsetimo koliko toga dobrog smo uradili u godini za nama, ali da obećamo i sebi i drugima da ćemo u narednoj biti još bolji. Svako stablo u Novogodišnjoj humanitarnoj bašti ima svoju priču i okićeno je dobrotom, u ukrašavanju su učestvovali zaposleni, njihove porodice, ali i udruženja i njihovi korisnici iz ugroženih kategorija stanovništva. Drago nam je da svako godine okupljamo sve više onih koji su spremni da pored sredstava daruju i vrednosti koje su nam preko potrebne – ljubav, pažnju solidarnost i empatiju – izjavila je Jelena Bratić iz Srpskog filantropskog foruma.

Polovina od preko milion dinara ukupno prikupljenih sredstava od zakupa stabala u Novogodišnjoj humanitarnoj bašti je namenjena Botaničkoj bašti „Jevremovac“ za obnovu biljnog fonda kao i za organizaciju edukativnih programa za posetioce iz ugroženih društvenih kategorija. Druga polovina prikupljenih sredstava biće namenjena za podršku „Godini dobrote“ koju je Srpski filantropski forum proglasio na Nacionalni dan davanja i u okviru koje organizacije civilnog društva u partnerstvu sa školama širom Srbije sprovode ideje, projekte i inicijative koji promovišu aktivizam, solidarnost i dobročinstvo kod dece i mladih.

Pročitajte: