Novogodišnja humanitarna bašta – poziv kompanijama i organizacijama

Pozivamo vas da postanete deo Novogodišnje humanitarne bašte koju organizuje Botanička bašta „Jevremovac“ Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu u saradnji sa Srpskim filantropskim forumom i Fondacijom Ana i Vlade Divac.

Novogodišnja humanitarna bašta u Botaničkoj bašti „Jevremovac“, koju ove godine organizujemo treći put, uspostavljena je 2021. godine u saradnji sa našim partnerima iz Koalicije za dobročintstvo i postala je tradicionalna društveno odgovorna akcija u prazničnom ruhu. Novogodišnja bašta podrazumeva zakup i ukrašavanje stabala od strane kompanija i organizacija čiji zaposleni/zaposlene učestvuju u kreativnom osmišljavanju i kićenju stabala. Glavni događaj Novogodišnje humanitarne bašte će biti manifestacija i medijski događaj 21. decembra 2023. godine u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ na kojoj će uz organizovan prigodan program biti proglašeno najlepše okićeno stablo po glasovima posetioca Botaničke bašte „Jevremovac“, publike putem Facebook i Instagram stranica Botaničke bašte i stručnog žirija.

Kao i prethodnih godina, polovina prikupljenih sredstava od zakupa stabala biće namenjena Botaničkoj bašti „Jevremovac“ za obnovu biljnog fonda i organizaciju edukativnih programa za posetioce iz ugroženih društvenih kategorija. Druga polovina prikupljenih sredstava biće namenjena za podršku projektima organizacija civilnog društva i škola širom Srbije u okviru Godine dobrote, a koji promovišu aktivizam, solidarnost i dobročinstvo kod dece i mladih.

U nastavku možete pronaći detaljne uslove i pravila novogodišnje akcije, a u prilogu je plan sa fotografijama stabala koja su pogodna za kićenje i njihovim lokacijama u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ kao i detaljna uputstva za dekorisanje četinarskih stabala.

Ukoliko ste zainteresovani za učešće u Novogodišnjoj humanitarnoj bašti, rok za licitiranje iznosa za stablo za koje ste zainteresovani je 25. novembar 2023. godine do 17 časova popunjavanjem formulara ovde. Zainteresovane kompanije i organizacije sva pitanja mogu poslati na jelena@filantropskiforum.com
Unapred se radujemo što ćemo kroz ovaj događaj moći da utičemo na unapređenje kvaliteta vazduha u Beogradu i dobročinstva u Srbiji zajedno.

Uslovi i pravila akcije

Organizatori akcije će do 30. novembra obavestiti sve one koji su uzeli učešće u licitaciji o rezultatima. Biće prihvaćen najviši ponuđeni iznos za dato stablo. Kompanije će donacije moći da uplate do kraja januara 2023. godine.

U prilogu su: Smernice i raspored stabala – Novogodišnja humanitarna bašta 2023.pdf

Stabla kompanija treba da budu okićena u periodu od 11. do 15. decembra, a Botanička bašta „Jevremovac“ će za svaku kompaniju obezbediti volontera/volonterku za zakazivanje termina kićenja. Za kićenje stabala pod rednim brojevima 1, 2, 3, 4 i 11 je neophodna platforma za rad na visini, te će termini za kićenje biti dogovoreni sa kompanijama u zavisnosti od termina kada je moguće zakupiti dizalicu.

Glasanje za najlepše okićeno stablo će se od 15. do 20. decembra, kao i prethodnih godina, odvijati putem Facebook i Instagram strana Botaničke bašte „Jevremovac“ i u samoj Botaničkoj bašti „Jevremovac“. Ove godine uvodimo i glas stručnog žirija koji će se bodovati jednako kao i glasovi sa društevnih mreža i glasovi posetilaca Botaničke bašte „Jevremovac“ (od 1 do 12 će se bodovati stabla od najmanjeg do najvećeg broja glasova u sve tri kategorije i potom će se za svako stablo sabirati broj bodova iz sve tri kategorije glasova i dati konačan broj bodova za svako od njih). Pobedničko stablo će biti ono sa najvećim brojem bodova.

Prema ishodu glasanja, 21. decembra će, pred medijima i gostima, uz prigodan praznični nastup đaka iz OMŠ „Nevena Popović“ iz Grocke, biti proglašen najlepši četinar Novogodišnje humanitarne bašte 2023. godine.

Za sve dodatne informacije o uslovima kićenja, kao i za mogućnost obilaska stabala pre odabira molimo vas da kontaktirate Tomicu Mišljenovića na broj +381 60 6866420 ili mejlom na tomica.m@bio.bg.ac.rs

U prilogu ovog dopisa dostavljamo vam i važe napomene i smernice za kićenje, kao i mapu Botaničke bašte „Jevremovac“ gde je posebno označena parcela VII na kojoj se nalazi dvanaest stabala četinara, različitih oblika i dimenzija, za humanitarnu novogodišnju akciju. U zavisnosti od visine četinara i lokacije, razlikuju se i cene minimalnog zakupa.

Cene zakupa

RB/Oznaka stablaVrsta četinaraPreporučena minimalna cena zakupa, odnosno donacije (u RSD)
1Pančićeva omorika (6 m)130.000
2Srebrna smrča (5 m)130.000
3Evropska smrča (7 m)150.000
4Smrča (7 m)150.000
5Kavkaska jela (3,5 m)110.000
6Alpski bor (4,5 m)120.000
7Beli bor (4,5 m)120.000
8Jela (3,5 m)110.000
9Dugoigličava jela (3,5 m)110.000
10Španska jela (1,9 m)100.000
11Tisa (6,5 m)140.000
12Smrča (2 m)100.000

*6.000 RSD od zakupa svakog stabla izdvaja se za troškove organizacije događaja i centralne manifestacije Novogodišnje humanitarne bašte 2023.

 

Smernice za dekoraciju
  • Imati u vidu adekvatnu garderobu prilikom dekoracije zbog smole koja može trajno uništiti odeću.
  • Koristiti zaštitne rukavice.
  • Ukrasi NE SMEJU biti od stakla.
  • Poželjno je da ukrasi budu od reciklabilnog materijala (dobro impregniran i zaštićen kako se ne bi raspao usled kiše i snega) i laganog materijala .
  • Preporučljivo je koristiti vezice za ukrase od plastike u crnoj boji u cilju što jednostavnijeg postavljanja ukrasa. Dužina vezica bi trebalo biti proporcionalna veličini ukrasa kao i veličini samih četina, kako ne bi došlo do oštećenja četinara prilikom postavke i prilikom skidanja ukrasa.
  • Na vrhove odabranih četinara NIJE DOZVOLJENO navlačiti ukras, već i u tom slučaju koristiti vezice za pričvršćivanje kako ne bi došlo do trajnog oštećenja vrha.
  • Pored ukrasa, dozvoljeno je korišćenje ukrasnih girlandi.
  • Od rasvete ISKLJUČIVO koristiti solarnu rasvetu.
  • Dozvoljeno je postavljanje dodatne dekoracije uz samo stablo četinara bez bušenja, ankerisanja, uz prethodno odobrenje iz Botaničke bašte “Jevremovac”.
  • NIJE DOZVOLJENA upotreba ukrasa na bazi voska kao ni otvorenog plamena.
  • NIJE DOZVOLJENO isticanje logoa firme.
  • Pored odabranog četinara će biti postavljene uniformne table sa rednim projem stabla i logoom firme.

Posetioci Botaničke bašte „Jevremovac“ imaće priliku da u okićenim jelkama uživaju do sredine januara naredne godine, a ispred svakog ukrašenog stabla može biti istaknut i naziv kompanije koja je idejni tvorac novogodišnje čarolije na tom stablu, dok korišćenje logotipa na ukrasima nije preporučljivo.

Pročitajte: