Универзитет у Београду - Биолошки факултет
Институт за ботанику и Ботаничка башта „Јевремовац“

Стакленик

У североисточном делу Ботаничке баште налази се стаклена башта. Постављена је 1892. године као поклон Краља Милана и уз помоћ тадашњег Министарства просветних и црквених дела. Изградила ју је дрезденска фирма Мозентин која је надалеко позната по изузетно лепим пројектима стаклених башти по целој Европи. Намењена је Београдској Великој школи за чување и неговање егзотичних биљака, а градјанима за уживање. Постала је део културне баштине Београда а темељно је реконструисана 2014. године.

Данас је ,у складу са Даровницом Краља Милана, такодје намењена образовном процесу ученика и студената Србије, као и свих осталих посетилаца.

Стаклена башта је изграђена у викторијанском стилу, са централном куполом и два крила, покрива око 550 квм површине и под својим сводом чува преко 1000 различитих тропских, субтропских и медитеранских врста зељастих и дрвенастих биљака, груписаних географски, по континентима и еколошки. У јужном крилу и под централном куполом расте раскошан и бујан, биљни свет тропских кишних шума у оквиру изложбене поставке Тропи у Београду и разнолики свет водених биљака у оквиру поставке Водене баште.
Богата колекција сукулентних биљака, свет пустиња, песка, камена и сунца, неизмерне лепоте и чудесних метаморфоза расте у северном крилу стаклене баште.