Dobrodošli u carstvo ugroženih vodenih zmajeva

Izložba po nazivom “Dobrodošli u carstvo ugroženih vodenih zmajeva” je putujuća izložba koja je kod nas u Srbiju i Botaničku baštu “Jevremovac” stigla kao deo EU Horizont projekta DANUBE4all čiji je osnovni cilj restauracija staništa u slivu Dunava.

Podunavski veliki mrmoljak (Triturus dobrogicus) je ugrožena i endemična vrsta vodozemaca u slivu reke Dunav i služi kao vodeća vrsta za očuvanje staništa. Organizacija DANUBEPARKS-a i EU Interreg Dunav transnacionalni program su tvorci izložbe koja posetiocima omogućava uvid u ekologiju, ponašanje i zaštitu ove ranjive vrste.

Izložba je osmišljena i prvi put izložena u Nacionalnom parku Donau-Auen iz Austrije. Nakon toga je bila u Nemačkoj, zatim u Hrvatskoj u Kopačkom ritu i sada je stigla u Beograd. Nakon Beograda ide u Nacionalni Park Đerdap pa dalje u Bugarsku. Ova izložba demonstrira sjajnu saradnju između zaštićenih područja i partnera na projektu DANUBE4all.

Domaćin izložbe u Beogradu je partner na projektu DANUBE4all, Institut za Multidisciplinarna Istraživanja-Univerzitet u Beogradu (IMSI) i Institut za botaniku i Botanička bašta Jevremovac.

Dobrodošli u carstvo ugroženih vodenih zmajeva

Pročitajte:

Izložba „Biljke rudari“ u Botaničkoj bašti “Jevremovac”

U Botaničkoj bašti „Jevremovac“ je od srede, 10. jula otvorena izložba pod nazivom „Biljke rudari“ na kojoj su prikazane specifičnosti biljaka koje se mogu koristiti za prečišćavanje zemljišta kontaminiranih teškim metalima, kao i u novoj tehnologiji poznatoj kao fitorudarenje.

Jazz in the Garden 2024. – dva dana praznika džeza u Bašti

U Botaničkoj bašti “Jevremovac” održano je četvrto izdanje Somersby Jazz in the Garden festivala uz 18 koncerata na tri bine. Somersby Jazz in the Garden doneo je, uz propratni sadržaj, i mogućnost da posetioci biraju između tri paralelna muzička programa.

Da li ste nekada videli biljke u epruvetama?

U Botaničkoj bašti je otvorena izložba “ZELENI SVETOVI – biljke u kulturi in vitro i alge u bioreaktorima”. Izloženi su različiti primerci ekonomski značajnih vaskularnih biljaka, biljaka koje se koriste u hortikulturi, kao i primerci retkih i ugroženih biljnih vrsta.