Jazz in the Garden 2024. – dva dana praznika džeza u Bašti

Ovog vikenda, 06. i 07. jula 2024. godine, u Botaničkoj bašti “Jevremovac” održano je četvrto izdanje Somersby Jazz in the Garden festivala uz 18 koncerata na tri bine. Za razliku od većine ovdašnjih džez festival, gde publika dođe na koncert, sedne na svoje mesto, sluša i na kraju ode kući, Somersby Jazz in the Garden uz vrhunsku muziku domaćih i inostranih džez muzičara doneo je i dovoljno propratnog sadržaja, ali i mogućnost da su posetioci u svakom trenutku mogli da biraju muzički sadržaj koji im odgovora na jednom od ukupno tri paralelna muzička programa.

Ove godine festival s ponosom je predstavio dvojicu istaknutih muzičara – Vlatka Stefanovskog i Vasila Hadžimanova, koji su po prvi put u karijeri nastupili zajedno kao duet s programom napravljenim ekskluzivno za ovaj festival. Kao specijalni gost ovoj dvojici izuzetnih muzičara na sceni se pridružio i američki gospel i bluz pevač Dean Bowman. Enfant terrible ovdašnje muzičke scene, Rambo Amadeus i njegov Organic Trio nastupio je sa specijalnom gošćom, pevačicom i multiinstrumentalistkinjom Albom Nacinovich, na koncertu koji je doneo mnoštvo iznenađenja i koji je pomerio muzičke granice.

Publika je tokom dva dana na Main Stage-u imala priliku da čuje i vidi još i nastupe najboljih ovdašnjih džez muzičara – Max Kochetov Quinteta, Schimea, Miloša Čolovića Sextet i Irine Pavlović Octet, koji su ponudili uvid u muziku na aktuelnoj srpskoj džez sceni. Nastupili su još i Bobana Đorđević Quartet, Bullet for a Badman, Shljuka Quintet, Corey Wilcox Quintet, Drama Quartet, Kosta Vukašinović Sextet, Katarina Kochetova Quartet, Jovan Milovanović Quartet, Ivan Radivojević & No Room For Squares, Herb Hunters, Blues Brothers Tribute Band i mladi muzičari sa džez odseka MŠ Stanković.

Pročitajte:

Da li ste nekada videli biljke u epruvetama?

U Botaničkoj bašti je otvorena izložba “ZELENI SVETOVI – biljke u kulturi in vitro i alge u bioreaktorima”. Izloženi su različiti primerci ekonomski značajnih vaskularnih biljaka, biljaka koje se koriste u hortikulturi, kao i primerci retkih i ugroženih biljnih vrsta.

Dobrodošli u carstvo ugroženih vodenih zmajeva

U Botaničkoj bašti otvorena je putujuća izložba “Dobrodošli u carstvo ugroženih vodenih zmajeva” kao deo EU Horizont projekta DANUBE4all čiji je osnovni cilj restauracija staništa u slivu Dunava.

Wine Garden 2024, tradicionalni praznik vina

WineGarden 2024. je pratila muzika sa pet bina i dobro raspoloženje. Bio je to pravi enološki praznik na kojem su posetioci mogli besplatno da degustiraju više od 800 vina koja su bila u ponudi.