Dobrodošli u carstvo ugroženih vodenih zmajeva

Izložba po nazivom “Dobrodošli u carstvo ugroženih vodenih zmajeva” je putujuća izložba koja je kod nas u Srbiju i Botaničku baštu “Jevremovac” stigla kao deo EU Horizont projekta DANUBE4all čiji je osnovni cilj restauracija staništa u slivu Dunava.

Podunavski veliki mrmoljak (Triturus dobrogicus) je ugrožena i endemična vrsta vodozemaca u slivu reke Dunav i služi kao vodeća vrsta za očuvanje staništa. Organizacija DANUBEPARKS-a i EU Interreg Dunav transnacionalni program su tvorci izložbe koja posetiocima omogućava uvid u ekologiju, ponašanje i zaštitu ove ranjive vrste.

Izložba je osmišljena i prvi put izložena u Nacionalnom parku Donau-Auen iz Austrije. Nakon toga je bila u Nemačkoj, zatim u Hrvatskoj u Kopačkom ritu i sada je stigla u Beograd. Nakon Beograda ide u Nacionalni Park Đerdap pa dalje u Bugarsku. Ova izložba demonstrira sjajnu saradnju između zaštićenih područja i partnera na projektu DANUBE4all.

Domaćin izložbe u Beogradu je partner na projektu DANUBE4all, Institut za Multidisciplinarna Istraživanja-Univerzitet u Beogradu (IMSI) i Institut za botaniku i Botanička bašta Jevremovac.

Dobrodošli u carstvo ugroženih vodenih zmajeva

Pročitajte:

Jazz in the Garden 2024. – dva dana praznika džeza u Bašti

U Botaničkoj bašti “Jevremovac” održano je četvrto izdanje Somersby Jazz in the Garden festivala uz 18 koncerata na tri bine. Somersby Jazz in the Garden doneo je, uz propratni sadržaj, i mogućnost da posetioci biraju između tri paralelna muzička programa.

Da li ste nekada videli biljke u epruvetama?

U Botaničkoj bašti je otvorena izložba “ZELENI SVETOVI – biljke u kulturi in vitro i alge u bioreaktorima”. Izloženi su različiti primerci ekonomski značajnih vaskularnih biljaka, biljaka koje se koriste u hortikulturi, kao i primerci retkih i ugroženih biljnih vrsta.

Wine Garden 2024, tradicionalni praznik vina

WineGarden 2024. je pratila muzika sa pet bina i dobro raspoloženje. Bio je to pravi enološki praznik na kojem su posetioci mogli besplatno da degustiraju više od 800 vina koja su bila u ponudi.