U Jevremovcu otvorena „Oaza za oprašivače“ i hotel za insekte sa 5 zvezdica

U Botaničkoj bašti “Jevremovac” u Beogradu otvorena je “Oaza za oprašivače”, takozvani “Hotel za insekte”, čiji je cilj da nastani polenske pčele koje će pomoći u oprašivanju biljaka.

Ovaj jedinstveni kutak, „Oaza za oprašivače“, izrađena u saradnji Ambasade SAD, Biološkog fakulteta i američkog Instituta „Smitsonijan“, a ceo projekat je finansiran od ambasade, a informacione table od strane instituta. Cilj “Oaze” je da edukuje posetioce o važnosti oprašivača i njihovoj ulozi u urbanim sredinama.

Dekan Biološkog fakulteta Ljubiša Stanisavljević rekao je novinarima na otvaranju da je u pitanju takozvani „hotel“, u kome će od proleća biti aktivne solitarne, polenske pčele, koje su pandan medonosnim.

Upravnica Instituta za botaniku i Botaničke bašte Gordana Subakov Simić navela je da će taj projekat biti značajan za đake i studente, ali i sve posetioce bašte. Prema njenim rečima, Botančku baštu „Jevremovac“ ove godine će posetiti više od 100.000 ljudi.

Ambasador SAD Ambasador Hil istakao je značaj biologije, navodeći da ona mora da bude zanimljiva da bi je laici razumeli, a da je projekat „Oaze za oprašivače“ upravo takav. “„Ovo mesto će doprinositi da posetioci budu bolje obavešteni i da se obrazuju o ovoj temi. A kada je reč o hotelu, ovo je hotel sa pet zvezdica”, dodao je Hil.

Supruga ambasadora Džulija Hil, koja je deo Zelenog tima ambasade, navela je da je taj tim vredno radio na tom projektu i kazala da je ponosna što će ostati deo Botaničke bašte u Beogradu.

Hoteli za insekte je mesto na kojem mogu da pronađu pogodno mesto za gnežđenje, polaganje jaja i prezimljavanje. To su objekti koje ljudi prave od različitih materijala, praveći šupljine u koje insekti mogu da se sklone od hladnoće, jer većina njih zimu provodi ispod suvog lišća i grančica, gde hiberniraju. Suvo lišće predstavlja prirodni način da se održi vlaga u zemljištu kao izolacioni sloj u kojem mnogi organizmi provode zimu, a mnogi organizmi i polažu jaja na poleđinu lista.

U sklopu Oaze za oprašivače posađen je i veliki broj biljaka koje cvetaju u različitim periodima godine – od ranog proleća do kasne jeseni, i time obezbeđuju hranu insektima tokom celokupnog perioda njihove aktivnosti.

Takođe su u sklopu ove nove celine postavljene edukativne table inspirisane i reprodukovane uz dozvolu Smithsonian Gardens iz Vašingtona, a koje pružaju informacije o oprašivačima, njihovim karakteristikama i načinima na koje im možemo pružiti podršku u svom okruženju.

Pročitajte: