Cvetanje cikasa u stakleniku “Jevremovca”

Japanska kraljevska palma ili sago palma – cikas (Cycas revoluta) procvetao je u stakleniku Botaničke bašte “Jevremovac”.

Cikas spada u red najstarijih biljaka na planeti. Tokom evolucije skoro da uopšte nije doživela promene, pa je još poznata pod nazivom „živi fosil“.

Cikasi nisu palme već pripadaju redu cikasovki, vode poreklo iz južnog dela Japana i rastu veoma sporo. Prema obliku cvasti, dele se na muške i ženske.

U stakleniku Botaničke bašte možete videti ženski primerak. Nalazi se u “tropskom delu”, aneksu koji se nalazi levo od ulaza u staklenik.

Pročitajte:

Deveti art+science 2024 festival “Preplitanja”

U Botaničkoj bašti održava se deveto izdanje art+science festivala od 25. septembra do 31. oktobra. U organizaciji Centra za promociju nauke, izložba je tematski usredsređena na uticaj čoveka i tehnologije na prirodu i biodiverzitet.

Šira slika na ogradi “Jevremovca”

У склопу програма обележавања јубилеја – 150 година Ботаничке баште у Београду, који ће трајати до краја године, од четвртка 12. септембра је на огради Баште постављена велика изложба под насловом „Шира слика“.