Novogodišnja humanitarna bašta u znaku donacija hrane i čistijeg vazduha

Novogodišnja humanitarna bašta, koja podrazumeva zakup i kreativni ukrašavanje stabala od strane kompanija i donatora, ove godine se organizuje drugi put u jedinstvenom ambijentu Botaničke bašte “Jevremovac“, a organizuju je Botanička bašta “Jevremovac” Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Srpski filantropski forum i Koalicija za dobročinstvo.

Deset donatora – Erste banka, Eurobank Direktna, Elixir Group, MC Labor, Coca-Cola HBC Srbija, Privredna komora Srbije, Mozzart, MPC Properties, Balkan Bet i Imlek je ukrasilo stabla koja će do sredine januara krasiti prostor Botaničke bašte „Jevremovac“ i tom prilikom doniralo gotovo 1,2 miliona dinara.

Pored toga, svi zainteresovani građani mogu da podrže Novogodišnju humanitarnu baštu pojedinačnim uplatama na linku https://www.donacije.rs/projekat/ng-basta/

Polovina od prikupljenih sredstava od zakupa 10 stabala i donacija građana je namenjena Botaničkoj bašti „Jevremovac“ za obnovu biljnog fonda kao i za organizaciju edukativnih programa za posetioce iz ugroženih društvenih kategorija. Druga polovina prikupljenih sredstava biće namenjena za kupovinu paketa hrane za najugroženije građane preko Srpskog filantropskog foruma i Fondacije Ana i Vlade Divac koji su u prethodnim mesecima zajedno sa Koalicijom za dobročinstvo prikupili 70 tona hrane za najugroženije, tokom nastavka kampanje „Spasimo hranu, spasimo humanost“ i Nacionalnog dana davanja.

Obnavljanjem biljnog fonda održavamo Baštu u najboljem sjaju, čuvamo diverzitet biljaka Srbije i obrazujemo sve kategorije našeg društva od najmlađih do najstarijih, a osobe sa posebnim potrebama, deca ix svratišta i deca bez roditeljskog staranja su uvek naši dragi gosti – izjavila je upravnica Instituta za botaniku i Botaničke bašte „Jevremovac“ prof. dr Gordana Subakov Simić.

Na svečanosti održanoj 26. decembra, uz prigodan muzički program hora Osnovne muzičke škole „Nevena Popović“ iz Grocke, proglašeno je najlepše okićeno stablo, koje je okitila ERSTE banka. Najlepše okićeno stablo odabrali su građani koji su imali priliku da glasaju u Botaničkoj bašti ili putem društvenih mreža Botaničke bašte.

Ovakva humana i svečana akcija koju sa zadovoljstvom organizujemo i ove godine je priika da na najlepši način završimo godinu punu uspeha za filantropsku zajednicu i još jednom obeležimo veliki napredak naše zemlje na Svetskom indeksu davanja. I ove godine smo uz pomoć donatora i ljudi dobre volje uspeli da prikupimo 70 tona hrane za najugroženije, ali nam predstoji još izazova u borbi za bolje društvo, zdravije i podsticajnije okruženje i čistiji vazduh koji nam je svima potreban – izjavila je Jelena Bratić iz Srpskog filantropskog foruma.

Pročitajte: