Volonteri sa Biološkog fakulteta u akciji

Volonteri sa Biološkog fakulteta su proveli su ove jesenje dane u Botaničkoj bašti kako bi pomogli u radovima na čišćenju i uređenju “Jevremovca”. Ovakva pomoć predstavlja jednu od mnogih aktivnosti volontera sa Biološkog fakulteta koje se odvijaju tokom godine i organizuje se u saradnji sa upravom Bašte.

Volonteri su se podelili u nekoliko grupa i rasporedili na različite delove bašte, gde su zajedno sa osobljem bašte obavljali jesenje poslove poput sakupljanja lišća, grabuljanja i čišćenja staza.

Botanička bašta “Jevremovac” je jedno od najposećenijih destinacija kako za građane, tako i za turiste, a trud volontera je pomogao da ona ostane u svom najboljem izgledu.

Jesenji rad je bio od suštinskog značaja za održavanje lepote i zdravlja bašte. Sakupljanje lišća predstavlja važan zadatak u održavanju Botaničke bašte, jer se na taj način sprečava razvoj gljiva i bolesti koje se mogu širiti lišćem. Takođe, čišćenje staza omogućava posetiocima da uživaju u prirodnoj lepoti bašte bez ometanja opalog lišća i otpadaka. Ova akcija je još jedan primer kako mladi ljudi mogu doprineti zajednici i pokazati svoju posvećenost očuvanju prirode.

Volonteri su bili zadovoljni što su doprineli održavanju bašte i bili su zahvalni na prilici da pomognu. Bilo je to korisno iskustvo za sve uključene i naglasilo je važnost uključivanja zajednice u očuvanje javnih prostora i zaštićenih dobara.

Pročitajte:

Da li ste nekada videli biljke u epruvetama?

U Botaničkoj bašti je otvorena izložba “ZELENI SVETOVI – biljke u kulturi in vitro i alge u bioreaktorima”. Izloženi su različiti primerci ekonomski značajnih vaskularnih biljaka, biljaka koje se koriste u hortikulturi, kao i primerci retkih i ugroženih biljnih vrsta.

Dobrodošli u carstvo ugroženih vodenih zmajeva

U Botaničkoj bašti otvorena je putujuća izložba “Dobrodošli u carstvo ugroženih vodenih zmajeva” kao deo EU Horizont projekta DANUBE4all čiji je osnovni cilj restauracija staništa u slivu Dunava.

Wine Garden 2024, tradicionalni praznik vina

WineGarden 2024. je pratila muzika sa pet bina i dobro raspoloženje. Bio je to pravi enološki praznik na kojem su posetioci mogli besplatno da degustiraju više od 800 vina koja su bila u ponudi.