Novogodišnja humanitarna bašta – poziv kompanijama i organizacijama

Novogodišnju humanitarnu baštu organizuje Botanička bašta „Jevremovac“ Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu u saradnji sa Srpskim filantropskim forumom i Koalicijom za dobročinstvo i ona podrazumeva zakup stabala od strane kompanija, ambasada i drugih organizacija čiji će zaposleni/zaposlene potom učestvovati i u kreativnom delu ukrašavanja stabala. Centralni događaj humanitarne bašte će biti manifestacija i medijski događaj 26. decembra 2022. godine u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ na kojoj će uz organizovan prigodan program biti proglašeno najlepše okićeno stablo po glasovima publike. Naime, žiri za odabir najlepše jelke činiće sami posetioci Botaničke bašte „Jevremovac“, kao i publika putem Facebook i Instagram stranica Botaničke bašte.

Podržavajući prvu Novogodišnju humanitarnu baštu, sedam donatora – Bambi, JYSK, SGS, OTP banka Srbija, Eurobank Direktna, Privredna komora Srbije i Diplo centar je ukrasilo stabla koja su do sredine januara tekuće godine krasili prostor Botaničke bašte „Jevremovac“ i tom prilikom doniralo gotovo 800.000 dinara. Detaljnije o Novogodišnjoj humanitarnoj bašti 2021. pogledajte u videu.

Kao i prošle godine, polovina prikupljenih sredstava od zakupa stabala biće namenjena Botaničkoj bašti „Jevremovac“ za obnovu biljnog fonda čiji je cilj kompenzacija emisije gasova sa efektom staklene bašte koji nastaju usled uništavanja hrane i organizaciju edukativnih programa za posetioce iz ugroženih društvenih kategorija. Druga polovina prikupljenih sredstava biće namenjena za kupovinu paketa hrane za najugroženije članove društva preko Srpskog filantropskog foruma koji je u prethodnih godinu dana zajedno sa Koalicijom za dobročinstvo prikupio preko 100 tona hrane za najugroženije, tokom kampanje „Spasimo hranu, spasimo humanost“ i Nacionalnog dana davanja 2021 i 2022.

U nastavku možete pronaći detaljne uslove i pravila novogodišnje akcije, plan sa fotografijama stabala koja su pogodna za kićenje i njihovim lokacijama u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ kao i detaljna uputstva za dekorisanje četinarskih stabala.

Ukoliko ste zainteresovani za učešće u ovoj akciji, rok za slanje zvanične ponude za koje ste stablo zainteresovani i koliko biste sredstava donirali je 15. novembar 2022. godine do 17 časova popunjavanjem formulara ovde. Zainteresovane kompanije i organizacije sva pitanja mogu poslati na jelena@filantropskiforum.com

Unapred se radujemo što ćemo kroz ovaj događaj moći da utičemo na unapređenje kvaliteta vazduha u Beogradu i dobročinstva u Srbiji zajedno.

Uslovi i pravila akcije

Botanička bašta i Koalicija za dobročinstvo će do 18. novembra obavestiti ponuđače o prihvatanju ponuda. Biće prihvaćene najveće ponude za dato stablo. Kompanije će donacije moći da uplate do kraja januara 2023. godine.

Svi posetioci Facebook i Instagram stranica Botaničke bašte „Jevremovac“ će od 12. do 25. decembra glasati za najlepše okićeno stablo ispod fotografije stabla i svaki glas će se računati kao jedan poen, dok će glasovi posetilaca Botaničke bašte nositi po 5 bodova. Pobedničko drvo će biti ono sa najvećim brojem bodova.

Prema ishodu glasanja, 26. decembra će, pred medijima i gostima, uz prigodan program, biti proglašena najlepša jelka Novogodišnje humanitarne bašte 2022. godine.

Jelke kompanija treba da budu okićene u periodu od 10. do 12. decembra, a Botanička bašta „Jevremovac“ će za svaku kompaniju obezbediti volontera/volonterku za zakazivanje termina kićenja. Za kićenje stabala pod rednim brojevima 1, 4, 5 i 6 je neophodna platforma za rad na visini, te će termini za kićenje biti dogovoreni sa kompanijama u zavisnosti od termina kada je moguće zakupiti dizalicu.

Na fotografiji ispod tabele dostavljamo Vam i mapu Botaničke bašte koja je podeljena na četrnaest parcela i koja sadrži dvanaest stabala četinara, različitih oblika i dimenzja, za humanitarnu novogodišnju akciju. U zavisnosti od visine četinara i lokacije, razlikuju se i cene minimalnog zakupa.

RB/Oznaka stablaVrsta četinaraPreporučena minimalna cena zakupa, odnosno donacije (u RSD)
1Pančićeva omorika 210.000
2Bodljikava smrča90.000
3Himalajski bor100.000
4Evropska smrča150.000
5Tisa130.000
6Srebrna bodljikava smrča130.000
7Smrča (1,5 metara)70.000
8Dugoigličava jela90.000
9Alpski bor100.000
10Bor120.000
11Kavkavska jela100.000
12Smrča (7 metara)140.000

 

Važne napomene:

Predstavnici kompanija su dužni da vode računa da se prilikom kićenja ne ošteti stablo, a preporučujemo da se za kićenje koriste materijali koji ne zagađuju životnu sredinu i koji su kreativno osmišljeni i ručno izrađeni. Detaljnija uputstva su u posebnom dokumentu.

Posetioci Botaničke bašte „Jevremovac“ imaće priliku da u okićenim jelkama uživaju do sredine januara naredne godine, a ispred svakog ukrašenog stabla može biti istaknut i naziv kompanije koja je idejni tvorac novogodišnje čarolije na tom stablu, dok korišćenje logotipa na ukrasima nije preporučljivo.

Posebna ponuda“

Kompanije koje žele da pored zakupa stabla u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ organizuju i dodelu paketića za decu zaposlenih, mogu za više informacija i ponudu da se obrate na jelena@filantropskiforum.com.

Srdačno,

Botanička bašta „Jevremovac“ i Srpski filantropski forum

Pročitajte: