Predstavom “Drama o kraju sveta”, u Botaničkoj bašti “Jevremovac” otvoren 30. BELEF

Na sceni “Teatra na travi” Botaničke bašte svečano je otvoren 30. Beogradski letnji festival – BELEF predstavom “Drama o kraju sveta” u produkciji pozorišta Atelje 212, prema tekstu i režiji Olge Dimitrijević.

Botanička bašta sa improvizovanom scenom pod otvorenim nebom bila je pravo mesto za dramu o ekologiji, posebno jer je jedan od likova – drvo u obliku žene, koju tumači Mihaela Stamenković. Drama se bavi pitanjima ekologije, feminizma, pobune, porodičnih i prijateljskih odnosa, i osećanja kraja sveta. Autorski projekat nastaje po drami Olge Dimitrijević, i odvija se oko čina pobune jedne devojke koji se po nju tragično završava, ali pokreće lanac radikalnih reakcija, od komšiluka do gradskog drveća, u poslednjem pokušaju da se preokrene scenario društvene nepravde i nedostojanstvenog života. Iako nazvana Dramom o kraju sveta, ona zapravo pokušava da ocrta političko-emocionalni horizont njegovog spasa u kojem glavnu ulogu igraju žene i priroda”.

U predstavi su igrali Dragana Đukić, Jelena Ilić, Marta Bjelica, Mihaela Stanković, muzičarke Ana Ćurčin i Milena Jančurić. Predstava je rađena u koprodukciji Ateljea 212, Udruženja građana Gorgone i Fondacije Novi sad evropska prestonice kulture 2022 u okviru luka “Heroine”.

Pročitajte: