Ambasadori Višegradske grupe otvorilili izložbu slika na ogradi Botaničke bašte

Ambasadori Višegradske grupe (Mađarska, Češka, Slovačka, Poljska) otvorili su danas izložbu slika prirodnih lepota svojih zemalja. Na ogradi Botaničke bašte “Jevremovac” izloženi su radovi najboljih fotografa zemalja V4, a realizacija projekta je poverena Mađarskoj asocijaciji fotografa prirode – naturArt.

Višegradska grupa (V4) je 30-godišnji regionalni savez u srednjoj Evropi i geografski region sa izuzetno bogatim kulturnim nasleđem i spektakularnim prirodnim blagom. Zemlje V4 blisko sarađuju kako bi unapredile svoje zajedničke interese unutar Evropske unije, podržale stabilnost u svom susedstvu i zajednički promovisale region na globalnom nivou. Sa motom „Evropa je tu“ Višegradska grupa kojom do 30. juna 2022. predsedava Mađarska, ima za cilj da nakon pandemije podrži ponovni ekonomski početak regiona sa snažnim fokusom na održivost, klimatsku politiku i zelenu ekonomsku tranziciju. U tom duhu, ova izložba osvetljava prirodne lepote regiona V4, koje treba da sačuvamo za buduće generacije.

Prirodno bogatstvo i raznolikost četiri zemlje je gotovo nemoguće predstaviti u samo nekoliko fotografija, međutim, na poziv mađarskog Ministarstva spoljnih poslova i trgovine najbolji fotografi iz zemalja V4 prihvatili su ovaj izazov.

Pročitajte: