Duh istoka i cvet japanske trešnje u “Jevremovcu”

Manifestacija pod nazivom “Duh istoka” otvorena je 16. aprila u 13h u Botaničkoj bašti „Jevremovac” i trajala je do četvrtka 21. aprila.

U periodu kada su japanske trešnje u punom cvetu, Botanička bašta je u saradnji sa brojnim partnerima pripremila bogat program kojim je kroz izložbe, recitovanja poezije, predavanja i radionice bila predstavljena tradicija i kultura dalekog istoka.

Manifestaciju je svečano otvorio njegova ekselencija gospodin Kacumata Takahiko, ambasador Japana, a u ime institucije domaćina upravnica Instituta za botaniku i Botaničke bašte „Jevremovac“ Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Gordana Subakov Simić. Nakon ceremonije otvaranja usledilo je čitanje poezije članova haiku sekcije Udruženja književnika Srbije i članova Haiku kluba „Šiki”.

Tokom manifestacije na platou ispred staklene bašte bili su izloženi odabrani bonsai primerci Vladimira Nešića (ateljenesic.com). Posetioci su imali priliku da se upoznaju sa ovom jedinstvenom tehnikom i da uživaju u reprezentativnim stablima od kojih su neka stara i više decenija i vrlo retko se javno izlažu. Pored staklene bašte bile su izložene i jedinstvene keramičke posude za čaj Radenka Adnađa, samostalnog umetnika, člana ULUPUDS-a.

U nekoliko termina bile su organizovane demonstracije čajne ceremonije koje su posetiocima omogućile da se upoznaju sa tradicionalnim načinima pripreme i posluživanja čaja. Čajne ceremonije je vodila Milijana Vujaklija, čajni edukator i član EDOSENKE škole japanske čajne ceremonije.

Tokom trajanja programa bila su organizovana i brojna predavanja, radionice i demonstracije borilačkih veština, a detaljan program bio je istaknut na društvenim mrežama Botaničke bašte „Jevremovac”.

Najlepše vreme za posetu Japanskom vrtu Botaničke bašte je upravo u periodu kada je japanska trešnja (sakura) u punom cvetu. Posetioci i dalje mogu da uživaju u različitim hortikulturnim formama japanske trešnje i njenim raskošnim cvetovima koji, nažalost, izuzetno kratko traju.

Japanski vrt od 2004. godine predstavlja jedinstvenu oazu u sklopu Botaničke bašte koja na najlepši način približava duh istoka svim posetiocima. Određene biljne vrste u japanskim vrtovima imaju posebnu simboliku, a trešnje se smatraju simbolom mladosti, lepote, proleća i ljubavi.

Pročitajte:

Smernice za dekoraciju četinara 2022.

Novogodišnju humanitarnu baštu organizuje Botanička bašta „Jevremovac“ Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu u saradnji sa Srpskim filantropskim forumom i Koalicijom za dobročinstvo.

Poseđena bukva, drvo godine u Nemačkoj

Nj.E. Anke Konrad, ambasadorka Nemačke i prof. dr. Gordana Subakov Simić, upravnica Botaničke bašte “Jevremovac” danas su u Botaničkoj bašti posadile stablo bukve povodom obeležavanja Dana ujedinjenja Nemačke.