Procvetala je agava, prvi put za 130 godina

Ovih dana je procvetala agava u Botaničkoj bašti “Jevremovac”, prvi put za 130 godina otkako se uzgajaju ove biljke. Ovakav događaj imali su prilike da vide posetioci staklenika u Bostonu i još nekoliko gradova na planeti.

Za ove biljke je karakteristično da cvetaju samo jednom tokom života, a nakon toga uvenu. Kada se nađu van prirodnog okruženja, cvetanje se skoro nikada ne desi.

Od samog otvaranja, u Botaničkoj bašti su zasađene brojne biljke agave, ali je samo ova, stara desetak godina procvetala. Zaista je, kažu, retkost da se ovako nešto dogodi u stakleniku.

“Ovo je istorijski događaj, jer otkako je staklenik osnovan 1892. godine, mi smo se uvek trudili da imamo agavu u kolekcijama i nijedna nije procvetala do sada. Kada smo, pre jedno mesec dana, shvatili da će ona da formira cvast i kada je cvast počela da raste iz centra rozete, bili smo oduševljeni”, rekao je dr Milan Gavrilović, naučni saradnik Biološkog fakulteta u Beogradu.

Prema rečima dr Peđe Janaćkovića, profesora Biološkog fakulteta, ove vrste agave su interesantne po tome što su višegodišnje biljke čiji je životni vek uglavnom deset godina.

Organizovana je i izložba posvećena agavi.

“Utisci posetilaca su zaista sjajni. Dobijamo komentare i na našim društvenim mrežama i uživo od posetilaca u Botaničkoj bašti. Posete su zaista povećane i ovih dana u stakleniku imamo čak situaciju da se čeka u redovima da se agava vidi”, istakao je Tomica Mišljenović, Botanička bašta “Jevremovac”.

Ako je tekila vaše omiljeno alkoholno piće sigurno znate da se pravi od plave agave. Najčuveniji napitak nastao od ove biljke je pulka. Stari Asteci su je koristili kao hranu, šećer. Od vlakana koje ima u sebi pravili su sandale i konopce. U Evropi, agave su se odomaćile tamo gde im klima najviše prija.

Pročitajte: