Novogodišnja humanitarna bašta

Poziv kompanijama i organizacijama:

Novogodišnja humanitarna bašta u Botaničkoj bašti

Poštovani prijatelji, Pozivamo Vas da postanete deo Novogodišnje humanitarne bašte koju organizuje Botanička bašta „Jevremovac“ Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu u saradnji sa Srpskim filantropskim forumom ispred Koalicije za dobročinstvo koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac. Novogodišnja humanitarna bašta u Botaničkoj bašti „Jevremovac“, koja će ove godine biti organizovana prvi put, svojevrsni je nastavak kampanje „Spasimo hranu, spasimo humanost“, sa tendencijom da postane tradicionalna društveno odgovorna akcija. Novogodišnja bašta podrazumeva zakup stabala od strane kompanija, ambasada i drugih organizacija čiji će zaposleni/zaposlene potom učestvovati i u kreativnom delu ukrašavanja stabala. Centralni događaj marketa će biti manifestacija i medijski događaj 23. decembra 2021. godine u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ na kojoj će uz organizovan muzički program biti proglašeno najlepše okićeno stablo po glasovima publike. Naime, žiri za odabir najlepše jelke činiće sami posetioci, kao i publika putem Facebook i Instagram stranica Botaničke bašte.

Polovina prikupljenih sredstava od zakupa stabala biće namenjena Botaničkoj bašti „Jevremovac“ za obnovu biljnog fonda čiji je cilj kompenzacija emisije gasova sa efektom staklene bašte koji nastaju usled uništavanja hrane i organizaciju edukativnih programa za posetioce iz ugroženih društvenih kategorija. Druga polovina prikupljenih sredstava biće namenjena za kupovinu paketa hrane za najugroženije članove društva preko Srpskog filantropskog foruma koji je u prethodnim mesecima zajedno sa Koalicijom za dobročinstvo prikupio hranu u vrednosti više od 12 miliona dinara za najugroženije, tokom kampanje „Spasimo hranu, spasimo humanost“ i Nacionalnog dana davanja. U nastavku možete pronaći detaljne uslove i pravila novogodišnje akcije, a u naslovnoj fotografiji objave možete videti stabala koja su pogodna za kićenje i njihove lokacije u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ kao i detaljna uputstva za dekorisanje četinarskih stabala.

Ukoliko ste zainteresovani za učešće na novogodišnjem marketu, rok za slanje zvanične ponude za koje ste stablo zainteresovani i koliko biste sredstava donirali je 13. decembar 2021. godine do 17 časova popunjavanjem formulara https://www.emailmeform.com/builder/form/269865hctgw0R Zainteresovane kompanije i organizacije sva pitanja mogu poslati na jelena@filantropskiforum.com

Unapred se radujemo što ćemo kroz ovaj događaj moći da utičemo na unapređenje kvaliteta vazduha u Beogradu i dobročinstva u Srbiji zajedno.

Uslovi i pravila akcije

Botanička bašta i Koalicija za dobročinstvo će do 15. decembra obavestiti ponuđače o prihvatanju ponuda. Biće prihvaćene najveće ponude za dato stablo. Kompanije će donacije moći da uplate do 25.1.2022. godine.

Svi posetioci Facebook i Instagram strana Botaničke bašte „Jevremovac“ će 21. i 22. decembra glasati za najlepše okićeno stablo ispod fotografije stabla i svaki glas će se računati kao jedan poen, dok će glasovi posetilaca Botaničke bašte nositi po 5 bodova. Pobedničko drvo će biti ono sa najvećim brojem bodova. Prema ishodu glasanja, 23. decembra će, pred medijima i gostima, uz muzički program, biti proglašena najlepša jelka Novogodišnje humanitarne bašte 2021. godine.

Jelke kompanija treba da budu okićene najkasnije do 20. decembra 2021. godine, a Botanička bašta „Jevremovac“ će za svaku kompaniju obezbediti volontera/volonterku za zakazivanje termina kićenja. Za kićenje stabala pod rednim brojevima 1, 4, 5 i 6 je neophodna platforma za rad na visini, te će termini za kićenje biti dogovoreni sa kompanijama u zavisnosti od termina kada je dizalicu moguće zakupiti.

U prilogu ovog poziva dostavljamo Vam i mapu Botaničke bašte koja je podeljena na četrnaest parcela i koja sadrži dvanaest stabala četinara, različitih oblika i dimenzja, za humanitarnu novogodišnju akciju. U zavisnosti od visine četinara i lokacije, razlikuju se i cene minimalnog zakupa.

Preporučena minimalna cena zakupa (EUR), odnosno donacije:

1. Pančićeva omorika 1500
2. Bodljikava smrča 700
3. Himalajski bor 800
4. Evropska smrča 1300
5. Tisa 1100
6. Srebrna bodljikava smrča 1100
7. Smrča (1,5 metara) 500
8. Dugoigličava jela 700
9. Alpski bor 800
10. Bor 1000
11. Kavkavska jela 800
12. Smrča (7 metara) 1200

Važna napomena je da se prilikom kićenja ne sme oštetiti stablo i da je preporuka koristiti materijale koji ne zagađuju životnu sredinu. Detaljnija uputstva su u posebnom dokumentu. Posetioci Botaničke bašte „Jevremovac“ imaće priliku da u okićenim jelkama uživaju do sredine januara naredne godine, a ispred svakog ukrašenog stabla može biti istaknut i naziv kompanije koja je idejni tvorac novogodišnje čarolije na tom stablu, dok korišćenje logotipa na ukrasima nije preporučljivo.

Srdačno,
Botanička bašta „Jevremovac” i Srpski filantropski forum

Pročitajte:

Da li ste nekada videli biljke u epruvetama?

U Botaničkoj bašti je otvorena izložba “ZELENI SVETOVI – biljke u kulturi in vitro i alge u bioreaktorima”. Izloženi su različiti primerci ekonomski značajnih vaskularnih biljaka, biljaka koje se koriste u hortikulturi, kao i primerci retkih i ugroženih biljnih vrsta.

Dobrodošli u carstvo ugroženih vodenih zmajeva

U Botaničkoj bašti otvorena je putujuća izložba “Dobrodošli u carstvo ugroženih vodenih zmajeva” kao deo EU Horizont projekta DANUBE4all čiji je osnovni cilj restauracija staništa u slivu Dunava.

Wine Garden 2024, tradicionalni praznik vina

WineGarden 2024. je pratila muzika sa pet bina i dobro raspoloženje. Bio je to pravi enološki praznik na kojem su posetioci mogli besplatno da degustiraju više od 800 vina koja su bila u ponudi.