Univerzitet u Beogradu - Biološki fakultet
Institut za botaniku i Botanička bašta „Jevremovac“

Staklenik

U severoistočnom delu Botaničke bašte nalazi se staklena bašta. Postavljena je 1892. godine kao poklon Kralja Milana i uz pomoć tadašnjeg Ministarstva prosvetnih i crkvenih dela. Izgradila ju je drezdenska firma Mozentin koja je nadaleko poznata po izuzetno lepim projektima staklenih bašti po celoj Evropi. Namenjena je Beogradskoj Velikoj školi za čuvanje i negovanje egzotičnih biljaka, a gradjanima za uživanje. Postala je deo kulturne baštine Beograda a temeljno je rekonstruisana 2014. godine.

Danas je ,u skladu sa Darovnicom Kralja Milana, takodje namenjena obrazovnom procesu učenika i studenata Srbije, kao i svih ostalih posetilaca.

Staklena bašta je izgrađena u viktorijanskom stilu, sa centralnom kupolom i dva krila, pokriva oko 550 kvm površine i pod svojim svodom čuva preko 1000 različitih tropskih, subtropskih i mediteranskih vrsta zeljastih i drvenastih biljaka, grupisanih geografski, po kontinentima i ekološki. U južnom krilu i pod centralnom kupolom raste raskošan i bujan, biljni svet tropskih kišnih šuma u okviru izložbene postavke Tropi u Beogradu i raznoliki svet vodenih biljaka u okviru postavke Vodene bašte.
Bogata kolekcija sukulentnih biljaka, svet pustinja, peska, kamena i sunca, neizmerne lepote i čudesnih metamorfoza raste u severnom krilu staklene bašte.