Sistematska parcela dikotiledonih biljaka

 

            Botaničko ime za dikotle je Magnoliopsida i označava grupu cvetnica.

 

          Dikotiledone biljke (Magnoliopsida) su biljke razdela skrivenosemenica čije se seme sastoji od dva embrionska kotiledona. U klasu Magnoliopsida uvršćeno je 325 familija sa 10.000 rodova i  oko 199.350 vrsta.

 

            U okviru otvorenog prostora Botaničke bašte „Jevremovac” formirana je sistematska parcela dikotiledonih biljaka (površine oko 900 m²) sa kolekcijom od oko 500 vrsta zeljastih biljaka.

Osnovna svrha formiranja uredjenih delova u botaničkim baštama je:

 

           Istraživanje i obučavanje - Istraživanje u relevantnim oblastima, kao što su taksonomija, ekologija, biohemija, etnobotanika, obrazovanje, hortikultura, biljna anatomija, biogeografija i obezbeđivanje različitih mogućnosti i kurseva za obučavanje iz oblasti očuvanja i zaštite (životne sredine) i srodnih disciplina, često dragocenih domaćim i inostranim početnicima (pripravnicima, volonterima) .

 

           Obrazovanje javnosti i podizanje opšte svesti o značaju zaštite prirode  - Obezbeđivanje obrazovanja javnosti i razvijanje svesti o životnoj sredini, uključivanje programa za promovisanje biodiverziteta u javnosti, razumevanje njegovog značaja i mogućnosti gubitka. Mnoge botaničke bašte imaju važnu ulogu u podučavanju u školama i univerzitetima (učenika i studenata) .

 

            Ex situ očuvanje i zaštita - Razvijanje i održavanje zbirki germplazme uključujući banke semena, poljske banke gena (banka semena u zemlji), zbirke tkiva u kulturi, program obnove pojedinačnih biljaka i baze podataka.