Univerzitet u Beogradu - Biološki fakultet
Institut za botaniku i Botanička bašta „Jevremovac“

Japanski vrt

Umetnost vrtova Japana izražena je kroz jednostavnost linija i boja. Nezavisno od toga da li su veliki ili mali, japanski vrtovi su sačuvali svoj poseban oblik. Oni nisu simetrični niti su monumentalni. Odražavaju lepotu prirode insistirajući na njenoj jedinstvenosti i harmoniji.

Kamen, voda i biljke su tri osnovna elementa prisutna u japanskim baštama.

Kamen je sveti objekat u Japanu. Po narodnom verovanju u kamenu prebivaju duhovi, a ako su postavljeni kao stepenici iznad vode simbol su planine. Grupisanje kamenja je u vezi sa balansiranjem energije u prirodi. U grupama po tri simbolizuju trijadu neba, zemlje i čoveka.

Voda je simbol okeana i značajan je element u Japanskom vrtu. Ona nas podseća na stalne promene u prirodi. Kao odraz prirode, vodeni tokovi i bazeni obogaćuju prostor novom dimenzijom zvuka.

Biljke skrivaju ili ističu detalje kamena i zemlje, i kreiraju konačni ambijent. Biljke se biraju po simbolici koju nose. Bor je simbol dugovečnosti i ljubavi, jer sa starošću dobija na lepoti i raskoši. Trešnjino drvo je simbol večite mladosti i proleća, dok su listopadni javori simbol ciklusa života i smrti, podsećajući posetioca na prolaznost života.