Универзитет у Београду - Биолошки факултет
Институт за ботанику и Ботаничка башта „Јевремовац“

Јапански врт

Уметност вртова Јапана изражена је кроз једноставност линија и боја. Независно од тога да ли су велики или мали, јапански вртови су сачували свој посебан облик. Они нису симетрични нити су монументални. Одражавају лепоту природе инсистирајући на њеној јединствености и хармонији.

Камен, вода и биљке су три основна елемента присутна у јапанским баштама.

Камен је свети објекат у Јапану. По народном веровању у камену пребивају духови, а ако су постављени као степеници изнад воде симбол су планине. Груписање камења је у вези са балансирањем енергије у природи. У групама по три симболизују тријаду неба, земље и човека.

Вода је симбол океана и значајан је елемент у Јапанском врту. Она нас подсећа на сталне промене у природи. Као одраз природе, водени токови и базени обогаћују простор новом димензијом звука.

Биљке скривају или истичу детаље камена и земље, и креирају коначни амбијент. Биљке се бирају по симболици коју носе. Бор је симбол дуговечности и љубави, јер са старошћу добија на лепоти и раскоши. Трешњино дрво је симбол вечите младости и пролећа, док су листопадни јавори симбол циклуса живота и смрти, подсећајући посетиоца на пролазност живота.