Univerzitet u Beogradu - Biološki fakultet
Institut za botaniku i Botanička bašta „Jevremovac“

Istorijat

Na predlog Josifa Pančića, odlukom ministarstva prosvete i crkvenih poslova Kneževine Srbije, osnovana je 1874. godine Botanička bašta u Beogradu. I pre osnivanja institucije, Pančić je gajio malu botaničku baštu u dvorištu Liceja beogradskog, za potrebe nastave na Velikoj školi gde je predavao botaniku u okviru jestastvene istorije. Po osnivanju institucije, Bašti je dodeljen plac na Dorćolu, uz obalu Dunava, što se nije pokazalo dobrim rešenjem obzirom na blizinu reke i mogućnost da bude plavljena. Nakon dve velike poplave koje su se i zbile tih godina i potpuno uništenog biljnog fonda, Pančić traži bolji smeštaj za Baštu. Na žalost, veliki prirodnjak, pregalac i prvi upravnik prve botaničke bašte u Srbiji, umro je 1888. godine ne dočekavši da vidi Baštu bezbedno smeštenu na novoj lokaciji.

Znajući za probleme koje je Pančić imao oko podizanja prve botaničke bašte u Srbiji, kralj Milan Obrenović, je godine 1889. poklonio Velikoj školi svoje imanje, nasleđeno od dede Gospodara Jevrema Obrenovića, za potrebe podizanja Botaničke bašte. Jedini uslov bio je da se bašta nazove po njegovom dedi Jevremovac.

Nedugo po preseljenju Bašte na današnju lokaciju, kupljena je od fabrike Mozentin iz Drezdena, velika staklena bašta, jedna od najlepših i najvećih u ovom delu Evrope. U Istoriji grada Beograda Feliksa Kanica, knjizi značajnih arhitektonskih rešenja i starina Beograda, posebno je istaknuta staklara Botaničke bašte.


Tokom bombardovanja u drugom svetskom ratu, velika staklena bašta je pretrpela ozbilјne štete. Posle rata je ponovo zastaklјena, ali je tek 1975. gvozdena konstrukcija obnovlјena i prefarbana uz pomoć Republičke zajednice obrazovanja. Velika staklena bašta ipak je nastavila da propada, tako da je 2005. godine, kada je jedan njen deo počeo da se urušava, morala biti zatvorena za posetioce. Tek 2014. godine, zahvalјujući projektu „Unapređenje infrastrukture visokoškolskih ustanova u Srbiji – EU HETIP“, koji je bio ostvaren uz pomoć donacije iz predpristupnih fondova Evropske unije, veliki staklenik je obnovlјen posle dve godine radova i svečano otvoren u prisustvu visokih zvanica. Temeljna rekunstrukcija staklenika je u potpunosti izvedena u skladu sa originalnim arhitektonskim rešenjem.

U početku je Botanička bašta bila ograđena drvenom tarabom. Odmah pored glavnog ulaza u botaničku baštu nalazila se bondručara konjušnice kralja Milana Obrenovića koja je korišćena kao stambena jedinica domara i fizičkog radnika. Godine 1894. izgrađena je kuća za stanovanje Upravnika bašte. Upravna Zgrada bašte podignuta je 1908. godine, sistem vodene mreže izrađen je tokom perioda 1892-1896.,. a nastavna zgrada, zidana ograda i mala staklara tridesetih godina dvadesetog veka.