Универзитет у Београду - Биолошки факултет
Институт за ботанику и Ботаничка башта „Јевремовац“

Европски врт

Јединствена пејзажно - архитектонска целина названа Европски врт, обухвата 900 квадратних метара у оквиру отвореног простора баште. Пројектована је у хелиоцентричном облику који на најпрегледнији начин омогућава посетиоцима да упознају и проуче велики број претежно зељастих биљака европске флоре.

Преко 500 различитих врста цветница, дикотиледоне биљке (Magnoliopsida) се негују и гаје на овој парцели, оплемењујући поглед сваког посетиоца баште. Међу многобројним врстама налазе се и изузетно декоративне украсне биљке које расту као самоникле. Уживање у предивним мирисима посетиоцима ће приуштити ароматичне самоникле врсте попут лаванде, рузмарина, мелисе, а може се пуно научити и о лековитим, хранљивим или отровним својствима биљака, међу којима су чак многе ретке и угрожене врсте наше земље.

Посебно је значајно што је на овај начин најпрактичније представљено наставно градиво већине ботаничких уџбеника које ученицима и студентима, првенствено Биолошког факултета, олакшавају изучавање ботаничких предмета.

У оквиру европског врта се поред биљака налазе и лепа уметничка дела, скулптура пауна и лептира -ботаничке инсталације од вареног алуминијума и зелених пузавица чије су идејно решење креирали чланови Удружења ликовних уметника Србије, покрет ““Topiary Art Trust”.