Univerzitet u Beogradu - Biološki fakultet
Institut za botaniku i Botanička bašta „Jevremovac“

Edukativne aktivnosti

Sa više od 2000 različitih biljnih vrsta iz čitavog sveta koje su raspoređene u posebne ekološke i geografske celine, ova institucija predstavlja svojevrsni «Muzej živih biljaka pod otvorenim nebom». Bašta obuhvata pored otvorenih površina, staklenu baštu, herbar, biblioteku, katedre, laboratorije i administrativne prostorije Instituta za botaniku.
Posebno značajna uloga Botaničke bašte je u očuvanju životne sredine, kako kroz obrazovanje, tako i aktivno, putem različitih programa ex-situ zaštite retkih i ugroženih biljaka. U ove programe uključeno je oko 20% od ukupno 330 međunarodno značajnih i krajnje ugroženih biljaka Srbije, uključujući i iščezle vrste sa prostora Srbije.
Na primer i danas fascinatnu biljnu vrstu Ramonda kraljice Natalije koja je tercijerni relikt i endemit Balkana i koja se kao retka i ugrožena vrsta gaji u ex-situ uslovima alpinetuma Botaničke bašte „Jevremovac“. Otkrili su je znameniti botaničari Sava Petrović i Joosif Pančić na Jelašnici i dali joj ime po srpskoj kraljici, supruzi darodavca naše bate, kralja Milana Obrenovića.

Svake godine kroz baštu prođe ogroman broj zainteresovanih grupa posetilaca i uz zanimljivu priču stručnih vodiča upoznaju baštu na veoma specifičan način.

Grupe uglavnom čine deca iz vrtića, učenici i studenti ali udruženja ljubitelja prirode iz cele Srbije. Takođe, svake prve subote u mesecu postoji organizovan obilazak bašte za građane .

Pored obilaska i upoznavanja, u bašti se često održavaju i različiti sastanci različitih udruženja, predavanja , obeležavaju se datumi iz „zelenog kalendara“, organizuju se radionice za decu...