Универзитет у Београду - Биолошки факултет
Институт за ботанику и Ботаничка башта „Јевремовац“

Едукативне активности

Са више од 2000 различитих биљних врста из читавог света које су распоређене у посебне еколошке и географске целине, ова институција представља својеврсни «Музеј живих биљака под отвореним небом». Башта обухвата поред отворених површина, стаклену башту, хербар, библиотеку, катедре, лабораторије и административне просторије Института за ботанику.
Посебно значајна улога Ботаничке баште је у очувању животне средине, како кроз образовање, тако и активно, путем различитих програма ex-situ заштите ретких и угрожених биљака. У ове програме укључено је око 20% од укупно 330 међународно значајних и крајње угрожених биљака Србије, укључујући и ишчезле врсте са простора Србије.
На пример и данас фасцинатну биљну врсту Рамонда краљице Наталије која је терцијерни реликт и ендемит Балкана и која се као ретка и угрожена врста гаји у ex-situ условима алпинетума Ботаничке баште „Јевремовац“. Открили су је знаменити ботаничари Сава Петровић и Јоосиф Панчић на Јелашници и дали јој име по српској краљици, супрузи дародавца наше бате, краља Милана Обреновића.

Сваке године кроз башту прође огроман број заинтересованих група посетилаца и уз занимљиву причу стручних водича упознају башту на веома специфичан начин.

Групе углавном чине деца из вртића, ученици и студенти али удружења љубитеља природе из целе Србије. Такође, сваке прве суботе у месецу постоји организован обилазак баште за грађане .

Поред обиласка и упознавања, у башти се често одржавају и различити састанци различитих удружења, предавања , обележавају се датуми из „зеленог календара“, организују се радионице за децу...