Универзитет у Београду - Биолошки факултет
Институт за ботанику и Ботаничка башта „Јевремовац“
Дешавања
26
дец

''Документовање, проучавање, очување, представљање и коришћење збирке Herbarium Pancicianum''

У Ботаничкој башти "Јевремовац" се налази Хербаријум Универзитета у Београду (БЕОУ), који у оквиру збирке Herbarium Pancicianum чува резултат ботаничких активности Јосифа Панчић, која су трајала више од пола века. Збирка данас садржи преко 15.400 хербарских листова, а највећи део збирке се односи на флору Србије.
Herbarium Pancicianum је највећа научна, али и културно-историјска заоставштина Јосифа Панчића. Сваки хербарски примерак, као тачка у времену и простору за неку врсту, садржи комплексне податке фундаменталног значаја, па збирка представља и својеврстан доказ о променама у васкуларној флори у последњих 150 година и указује на промене распрострањења данас угрожених, ретких и рањивих врста.
Процес чувања биљног матеијала у хербаријумским збиркама је започео пре више стотина година, па се мењао и тип папира и начин фиксирања примерака. Некада је папир био лошег квалитета и временом би се распао, што би изазвало и оштећење биљног материјала који је био у њему. Данас се за конзервацију хербарског материјала препоручује pH неутрални папир, који обезбеђује ефикасније чување хербарских примерака. Такође, данас се препоручује pH неутрални лепак, растворљив у води, који минимализује оштећивање биљака. Због тога би старе примерке, као што су они у Панчићевој колекцији, требало конзервирати модерним методама.
Министарство културе и информисања је 2018. године подржало пројекат ''Документовање, проучавање, очување, представљање и коришћење збирке Хербариум Панцицианум'', који је омогућио конзервацију првих 2.500 примерака Панчићеве збирке. Примерци су пребачени у пХ неутрални папир. Причвршћени су за основу на бази бамбуса и памука трачицама пауса, на чије ивице је нанет лепак за папир, на бази PVA, растворљив у води, при чему лепак није наношен на хербарске примерке. Фрагментисан материјал је пакован у ковертице од пауса, које су причвршћене за основу, као и биљке и етикете. Изузетак су случајеви када су већ постојале оригиналне коверте са Панчићевим записима, које су као такве сачуване.
14
феб

Ботаничка башта "Јевремовац" ће радити регуларно током празника, од 9ч до 16ч.