Универзитет у Београду - Биолошки факултет
Институт за ботанику и Ботаничка башта „Јевремовац“
Дешавања
26
дец

''Документовање, проучавање, очување, представљање и коришћење збирке Herbarium Pancicianum''

У Ботаничкој башти "Јевремовац" се налази Хербаријум Универзитета у Београду (БЕОУ), који у оквиру збирке Herbarium Pancicianum чува резултат ботаничких активности Јосифа Панчић, која су трајала више од пола века. Збирка данас садржи преко 15.400 хербарских листова, а највећи део збирке се односи на флору Србије.
Herbarium Pancicianum је највећа научна, али и културно-историјска заоставштина Јосифа Панчића. Сваки хербарски примерак, као тачка у времену и простору за неку врсту, садржи комплексне податке фундаменталног значаја, па збирка представља и својеврстан доказ о променама у васкуларној флори у последњих 150 година и указује на промене распрострањења данас угрожених, ретких и рањивих врста.
Процес чувања биљног матеијала у хербаријумским збиркама је започео пре више стотина година, па се мењао и тип папира и начин фиксирања примерака. Некада је папир био лошег квалитета и временом би се распао, што би изазвало и оштећење биљног материјала који је био у њему. Данас се за конзервацију хербарског материјала препоручује pH неутрални папир, који обезбеђује ефикасније чување хербарских примерака. Такође, данас се препоручује pH неутрални лепак, растворљив у води, који минимализује оштећивање биљака. Због тога би старе примерке, као што су они у Панчићевој колекцији, требало конзервирати модерним методама.
Министарство културе и информисања је 2018. године подржало пројекат ''Документовање, проучавање, очување, представљање и коришћење збирке Хербариум Панцицианум'', који је омогућио конзервацију првих 2.500 примерака Панчићеве збирке. Примерци су пребачени у пХ неутрални папир. Причвршћени су за основу на бази бамбуса и памука трачицама пауса, на чије ивице је нанет лепак за папир, на бази PVA, растворљив у води, при чему лепак није наношен на хербарске примерке. Фрагментисан материјал је пакован у ковертице од пауса, које су причвршћене за основу, као и биљке и етикете. Изузетак су случајеви када су већ постојале оригиналне коверте са Панчићевим записима, које су као такве сачуване.
2
мар

Oбилазак баште уз предавање стручних водича

Ботаничка башта „Јевремовац“ вас позива
На обилазак баште уз предавање стручних водича
02.03.2018. са почетком у 12 часова
Обилазак траје 1 сат и неопходно је претходно најавити долазак
на број телефона 064/823-79-19

Цена улазница:
- улазница за одрасле, само за пријављене за обилазак је 100 рсд
- улазница за децу до 10 година је бесплатна
- улазница за студенте Универзитета у Београду је бесплатна, уз индекс
- улазнице за труднице, особе са посебним потребама је бесплатна
Молимо све пријављене да буду, најкасније до 12 часова, на улазу у Ботаничку башту

Обиласци су искључиво за појединачне посете!